top of page
Kyltti.png

Linnoitusajan historia lyhyesti

Santahaminan, Suomenlinnan, Vallisaaren, Isosaaren ja Kuivasaaren ohella Kuninkaansaari on yksi historiallisista sotilassaarista, joilla on ollut merkittävä rooli Helsingin meripuolustuksessa vuosisatojen ajan.

 

Nykyisen nimensä Kuninkaansaari sai tiettävästi 1700-luvun lopulla, jolloin Ruotsin kuningas Kustaa III seurasi sieltä käsin laivastonsa sotaharjoituksia. Kuninkaan sotamenestys Venäjää vastaan oli vaihtelevaa, mutta Ruotsinsalmen toinen meritaistelu heinäkuussa 1790 päättyi Ruotsin suureen voittoon. Myös tämä lienee antanut oman sysäyksensä saaren uudelleen nimeämiseksi.

 

Ruotsin vallan aikana Kuninkaansaari ja Vallisaari toimivat lähinnä Viaporin huoltosaarina, mutta Suomen siirryttyä Suomen sodassa 1808-1809 Venäjälle saarten puolustuksellinen merkitys ymmärrettiin välittömästi. Valtaosa linnoitustöistä toteutettiin kuitenkin vasta 1800-luvun jälkipuoliskolla Oolannin sodan (osa Krimin sotaa) kokemusten jälkeen, rakennussuunnitelmien muututtua tällä välin vielä useasti.

 

Vuonna 1906 Viaporin kapinan taistelut ja niiden aikana Kuninkaansaaressa tapahtunut massiivinen ruutivaraston räjähdys aiheuttivat paljon tuhoa. Rakennuksia on sittemmin myös purettu, mutta varsinaiset tykkipatterit, ruutikellarit, makean veden pumppausjärjestelmä (vedenpuhdistuslaitos) sekä yksi 1800-luvun lopulla rakennettu hirsitalo ovat yhä tänä päivänä olemassa. Suomen itsenäistyttyä 1917 Kuninkaansaaressa on ollut mm. ammusvarasto- ja lataamotoimintaa sekä merivartioasema.

 

Suomalaisuuden aikana suljettu saari on saanut kehittyä pääsääntöisesti rauhassa ja luonnon ehdoilla ja sen luontoarvot ovat yhdessä Vallisaaren kanssa merkittävät. Saaret ovat sittemmin siirtyneet Metsähallitukselle ja ne ovat avoinna yleisölle. Nyt kaikilla on mahdollisuus päästä nauttimaan niiden ainutlaatuisesta historiasta ja luonnosta.

päivitetty: 25.1.2020

Viaporin asemakaava 1899

Viaporin asemakaava 1899

Kansallisarkisto, VAKKA-arkistotietokanta

Kuninkaansaaren merivartijat rannikkovenettä huoltamassa 1962-67

Kuninkaansaaren merivartijat rannikkovenettä huoltamassa 1962-67

Museoviraston kuvakokoelmat, Historian kuvakokoelma

Kyltti.png

Saaret lehdistössä 1860 - 1970

Kuninkaansaari 1862
Räjähteiden poistoa Krimin sodan jälkeen

1862

Räjähdys mökissä 1895.jpg
Räjähdys Kuninkaansaaren mökissä

1895

Kunkun räjähdyksen jälkiä.jpg
Kuninkaansaaren räjähdyksen jälkiä

1906

Sotilas hukkunut.jpg
Sotilas hukkunut Kuninkaansaaren edustalla

1921

Lento-onnettomuus.jpg
Lento-onnettomuus Kuninkaansaaren luona

1924

sotilaskoti.jpg
Uusi sotilaskoti Vallisaareen

1926

Viinat.jpg
Väkijuomatakavarikko Kuninkaansaaressa

1929

Räjähdyksen jälkiä 37.jpg
Vallisaaren räjähdyksen jälkiä

1937

Koulu vihitty.jpg
Vallisaaressa vihittiin uusi koulu

1963

Lähteet: Kansalliskirjasto ja Helsingin Sanomien Aikakone.

bottom of page