top of page
Kyltti.png

Kuninkaansaari ja me

Tämä sivusto on kokonaisuudessaan Kuninkaansaaren entisen Upseeritalon asukkaiden ja yrittäjien ylläpitämä. Perheemme on asunut saaressa vuodesta 1974 alkaen. Tarjoamme saaressa vieraileville majoitus- ja saunapalveluja, sekä tietoa ja elämyksiä Kuninkaansaaren historiaan ja luontoon liittyen. Nykyisin työskentelemme myös saarten "talonmiehinä" ja paikallisina oppaina, sekä palvelemme monenlaisissa muissa tehtävissä.

Toiminnan pohjana on tiivis yhteistyö Metsähallituksen sekä Vallisaaren yrittäjien kanssa. Palvelumme ovat saatavilla Kuninkaansaaren pohjoisrannalla sijaitsevan, 1800-luvun lopulla rakennetun venäläisen upseeritalon ympäristössä. Upseeritalo on palvellut aikojen saatossa niin vartiosotilaiden, upseerien kuin lukuisien suomalaisten perheidenkin asuinkäytössä. 

Kuninkaansaari mäyrä logo
MH-suomi-vaaka-VARI.png

Helsingin Kuninkaansaari on Santahaminan, Suomenlinnan, Vallisaaren, Isosaaren ja Kuivasaaren ohella yksi historiallisista sotilassaarista. Tänä päivänä saaren monimuotoinen luonto ja kiehtova historia tekevät siitä erityislaatuisen retkikohteen. Kuninkaansaari on yhdistetty maapenkereellä Vallisaareen, jonne kesäkaudella liikennöi vesibussi mantereelta.

Patteri V
Kyltti.png

Ohjeet ja rajoitukset

Vallisaareen ja Kuninkaansaareen tutustutaan merkittyjä reittejä (teitä) pitkin: Aleksanterin kierros (3 km) ja Kuninkaansaaren kierros (2,5 km).

 

Pysy reiteillä, sillä niiden ulkopuolella on vaarallisia rakenteita ja jyrkänteitä, sekä mahdollisia räjähteitä ja ammuksia vuoden 1937 räjähdeonnettomuuden jäljiltä. Pyrimme yhdessä huolehtimaan saarten ainutlaatuisesta luonnosta ja eliöstöstä sekä säilyttämään ne tulevien sukupolvien iloksi. Molemmilla saarilla on laajoja luonnonsuojelualueita. Tämän vuoksi liikkuminen merkittyjen reittien ulkopuolella ei ole suositeltavaa.

Metsähallituksen ohjeiden mukaisesti maastossa yöpyminen, kaikki tulenteko (myös grillit ja kertakäyttögrillit) ja maaperän kaivaminen on turvallisuussyistä kielletty. Maaperässä voi yhä olla räjähteitä Vallisaaressa vuonna 1937 tapahtuneen räjähdeonnettomuuden jäljiltä. Saarilla on kuitenkin turvallista liikkua jalan ja työkoneilla merkittyjä reittejä pitkin.

Yöpyminen on sallittu omassa veneessä retkisatamassa Torpedolahdella sekä muissa erikseen tarjottavissa majoituspalveluissa. Telttailu Vallisaaressa ja Kuninkaansaaressa on kielletty.

Vallisaaren eteläosa on suljettu (poliisilain 52 §:n nojalla annetun asetuksen 1104/2013 mukainen liikkumis- ja oleskelurajoitusalue). Eteläosassa on rangaistuksen uhalla kiellettyä liikkua ja rantautua ilman Metsähallituksen lupaa.

Rantautuminen on sallittua Vallisaaren Torpedolahden retkisatamassa. Melojat voivat rantautua lisäksi Luotsitalon viereiselle rannalle sekä Kuninkaansaaren Hiekkapoukamaan.

Koirat on pidettävä kytkettyinä, jotta ne eivät katoa saaren onkaloihin, eivätkä häiritse pesiviä eläimiä. Koirien jätökset on kerättävä.

Retkeile roskattomasti.

Lähde: https://www.luontoon.fi/vallisaari/ohjeetjasaannot

päivitetty: 8.3.2024

Kyltti.png

Anna palautetta

Palaute
Ajatuksia verkkosivuista? Kokemuksia palveluistamme?
Anna arvio palveluistammeHuonoTyydyttäväHyväErittäin hyväLoistava!Anna arvio palveluistamme

Kiitos palautteestasi!

info@kuninkaansaari.fi

Puh. +358 (0) 40 764 9766

(ma-pe klo 10-17, la-su klo 11-16)

www.kuninkaansaari.fi

Helsingin Saaristoretket

Y-tunnus: 2765240-4

bottom of page