Kuninkaansaaren Sauna

Tervetuloa viettämään tunnelmallinen saunailta historialliseen ja luonnonkauniiseen Helsingin Kuninkaansaareen!

IMG_0425-02_1.jpg
Sauna kyltti Kuninkaasaari

Kuninkaansaaren puusauna  tuttavallisemmin "Koppi" sijaitsee aivan Hiekkapoukaman tuntumassa, vanhan Upseeritalon  pihapiirissä.  Betoninen  bunkkeri  on  toiminut saunana ainakin 75 vuotta, 1940-luvun alkupuolelta saakka. Sauna on palvellut ensisijaisesti saarella asunutta puolustusvoimien henkilökuntaa ja heidän perheitään. Nyt myös saarten vierailijoilla on mahdollisuus päästä nauttimaan karun, mutta hurmaavan Kuninkaansaaren saunan erinomaisista ja kosteista löylyistä.

 

Jos etsit modernia, juuri maalattua, sisustettua ja ajan hermolla olevaa tyylikästä kaupunkisaunaa, niin olet todennäköisesti väärässä paikassa. Kuninkaansaaren saunasta et juurikaan löydä suoraa tai tasaista pintaa, vaan kuhmuraisen tilan, jolla on erityislaatuinen luonne. Sen pitkästä elämästä ja historiasta muistuttavat seinien rosoiset pinnat, pukuhuoneen lämmin hämärä, ympäröivä luonto ja sileät rantakalliot kirjoituksineen.

Sauna on joitakin välttämättömiä kunnostustöitä lukuun ottamatta pyritty säilyttämään sellaisena kuin se on ollut vuosikymmeniä. Kolhut ja vino katto kuuluvat Kopin olemukseen. Tämä sauna on niille, jotka eivät välitä satunnaisista havunneulasista kaivovedessä ja jotka nauttivat puusaunan tunnelmasta sekä hämmästyttävän pehmeistä löylyistä ilman ylimääräisiä häiriöitä.

Hiekkapoukaman kallioiselle rannalle on saunalta matkaa 50m ja siellä on mahdollista myös uida. Rantaan asennetaan saunojia varten uimalaituri syksyllä 2019. Hiekkarannalle puolestaan käveltävää kertyy n. 100m. Toisella puolella Haminansalmea sijaitsee Santahamina ja saarten välistä avautuu näkymä myös ulkomerelle.

"Aivan mielettömän ihana symppis Koppi-sauna!"

 

Hinnat (sis. alv.)

Saunavuoro 2h: 95,00€

Saunavuoro 3h: 125,00€

Pyyhkeen vuokraus: 10,00€ / pyyhe

                             

 

Maksaminen

 

Saunan vuokran voi maksaa ennen vuoron alkua paikan päällä henkilökunnalle ja maksuvälineinä käyvät käteinen, pankkikortti tai luottokortti. Mikäli haluat maksaa laskulla, lasku lähetetään sähköpostitse PDF-muodossa varausvahvistuksen jälkeen. Laskulla maksaminen ei ole mahdollista, mikäli saunavuoron alkuun on alle 21 päivää varaushetkestä. Lisätiedot laskutuksesta ja varausehdot täällä.

 

Huomioitavaa

 • Sauna lämmitetään valmiiksi vuoron alkuun. Saunan käyttäjien tarvitsee vain ylläpitää sopivaa lämpöä. Puut löytyvät pukuhuoneesta.

 • Saunassa on kantovesi kaivosta. Vedet toimitetaan valmiiksi vuoron alkuun mennessä. Saunassa ei saa käyttää pesu- tai löylyvetenä merivettä.

 • Lauteille sopii sujuvasti yhtä aikaa 3-4 henkeä. Tilat eivät sovellu suurille ryhmille.

 • Tiloissa ei tarjoilla alkoholijuomia. Omat alkoholijuomat ja virvokkeet saa tuoda mukanaan. Alkoholittomia virvoitusjuomia voi varata etukäteen. Tarkemmat tiedustelut sähköpostitse.

 • Uiminen omalla vastuulla läheisen hiekkapoukaman rannalta. Kallioranta löytyy seuraamalla saunalta johtavaa polkua.

 • Saunalla on jääkaappi ja pistorasia, jossa voi ladata mm. puhelinta.

 • Paikalle on hyvä saapua n. 10 minuuttia ennen vuoron alkua.

 

Kannattaa ottaa mukaan

 • Pyyhe (mikäli et vuokraa)

 • Uima-asu (läheisessä hiekkapoukamassa saarten epävirallinen uimaranta)

 • Rantasandaalit tai muut jalkineet polulla ja rannassa liikkumista varten

 • Juotavaa

 • Saippua / shampoo (saunalla on käytettävissä rajallisesti pesuaineita)

 
 
 

Varaa saunavuoro

 

Varaaminen vuonna 2019

Kausi 2019 päättyy syyskuun loppuun ja saunavarauksia otetaan vastaan seuraavan kerran keväällä 2020, jolloin varauskalenteri avataan.

 

Voit varata 2-3h vuoron alla esitettyinä ajankohtina, tai lähettää sähköpostitse tiedustelun räätälöidystä saunavuorosta. Mikäli saavut Vallisaareen omalla veneellä vesibussin sijaan, on mahdollista varata vesibussiliikennettä myöhäisempi saunavuoron päättymisajankohta. Saarella liikkumista on kuitenkin rajoitettu klo 22:00 jälkeen, joten tämä toimii varausten takarajana. JT-Linen vesibussien aikataulut löydät täältä. Suomen Saaristokuljetuksen aikataulut täällä.

 

Toukokuu

 • Varattavissa lauantaisin ja sunnuntaisin. Aikaisin mahdollinen varauksen alku klo  14:30.

 

Kesäkuu

 • Varattavissa lauantaisin ja sunnuntaisin. Aikaisin mahdollinen varauksen alku klo  14:30.

 

Heinäkuu

 • Varattavissa kaikkina viikonpäivinä. Aikaisin mahdollinen varauksen alku klo  14:30.

 

Elokuu

 • Varattavissa lauantaisin ja sunnuntaisin. Aikaisin mahdollinen varauksen alku klo  14:30.

 

Syyskuu

 • Varattavissa lauantaisin ja sunnuntaisin. Aikaisin mahdollinen varauksen alku klo  14:30.

Sauna tulee varata aina etukäteen ajanvarauskalenterista, sähköpostitse tai soittamalla (yhteystiedot sivun alhaalla). Vastaamme viestiin sähköpostitse mahdollisimman pian. Järjestelmän kautta varaus on tehtävä viimeistään 24 tuntia ennen varauksen alkua.

Tee varaus alla, tai siirry linkistä suoraan varaussivustolle.

(vello.fi/kuninkaansaari)

Kulkuyhteydet

Vallisaaren yhteysliikenteestä vastaa kaksi toimijaa. JT-Linen alukset liikennöivät Vallisaaren Luotsipihan laituriin ja Suomen Saaristokuljetuksen alukset liikennöivät Torpedolahdelle. Vallisaaresta Kuninkaansaareen pääsee kävelemään maapenkerettä pitkin. Kävelyyn kannattaa varata aikaa Torpedolahdelta n.15-20 minuuttia ja Luotsipihalta n. 25-30 minuuttia. Vallisaareen voi myös tulla omalla veneellä.

Varausehdot

 
KARTTA_2019.jpg

kuninkaansaari.helsinki(at)gmail.com

Puh. +358 (0) 40 764 9766 (ma - la klo 11:00 - 16:00)